Aikuinen nainen puri lasta perhekodissa miehen istuessa lapsen päällä

Tämän äidin tytär oli sijoitettuna oman paikkakuntansa perhekotiin. Sijoituksen syytä minä en tiedä, eikä se ole relevanttia tässä kohtaa. Tarinassa mukana tulee valokuva, jonka tyttö on ollut samaan aikaan sijoitettuna samassa perhekodissa. Tapahtumien aikaan tyttö oli 14- vuotias, mutta henkisesti hän oli lapsen tasolla.

Eräänä päivänä perhekodin miesjohtaja ja naispuolinen työntekijä hakivat tämän tytön koulusta ja jatkoivat sieltä matkaansa perhekodille. Sinne tultuaan he menivät tytön huoneeseen. Jostakin kumman syystä miesjohtaja oli istunut tytön selän päälle ja naistyöntekijä oli purrut tyttöä käteen. Tyttö kuitenkaan ei ymmärtänyt, että häntä kohtaan tehtiin väärin. Hänelle hoettiin kuin lapselle, että sinä olet ollut tuhma.

Tämän kaltoinkohdellun tytön isosisko oli myöskin samassa perhekodissa sijoituksessa. Hän vei tytön koulun terveydenhoitajan vastaanotolle. Koulun terveydenhoitaja oli tutkinut ja mitannut jäljen ja todennut, että se on aikuisen tekemä jälki. Terveydenhoitaja teki lastensuojeluilmoituksen.

Se paikkakunta, joka oli vastuussa tämän kaltoinkohdellun tytön sijoituksesta, pyysi asiasta selvityksen. Perhekoti antoi tämän pyydetyn selvityksen kirjallisena. Aikaa kului, mutta tytön sosiaalitoimi ei asiaa vienyt eteenpäin. Se jäi siihen.

Kyseisen perhekodin johtajat kävivät Raahen sosiaalitoimessa ”kuulusteluissa”. Sieltä ei aiottu tapahtuman johdosta enää sijoittaa tuohon perhekotiin yhtään lasta. ”Kuulusteluissa” olivat johtajat väittäneet, ettei kyseinen naistyöntekijä olisi ollut edes töissä sinä päivänä, kun pureminen tapahtui. Se selitys meni heti läpi. Asiaa ei edes lähdetty sen kummemmin tutkimaan.
Tässäkin tapauksessa oli taas se yhteneväisyys moneen muuhun, että tämän tapahtumasarjan jälkeen tätä kaltoinkohdeltua tyttöä pidettiin arestissa, eikä häntä päästetty edes kouluun.
Luojan kiitos nämä kyseiset tytöt ovat nykyään sijoitettuna toisessa paikassa, ja tämän tapahtumaketjun jälkeen, hassua kyllä, tuolta perhekodista irtisanoutui muutama työntekijä. Mistähän moinen johtuisi?

Mitä me voimme tästä asiasta oppia ja päätellä?

Ainakin sen, että muutos tarvitaan. Edelleenkin.

http://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/721purema tarinan tytön kädessä